IISG

Steun! Stem! Staak!

De jaren dertig

De economische crisis, massale werkloosheid en de opkomst van het nationaal-socialisme bepalen het beeld van de jaren dertig. Veel mensen zien de democratie in gevaar komen: eerst door de groei van uiterst rechtse en uiterst linkse groepen, later door de oorlogsdreiging. Felle politieke propaganda wordt omstreden, vele politieke leuzen en symbolen worden verboden. De Nationaal-Socialistische Beweging speelt daar handig op in met moderne campagnes waarin de nazi-ideologie op de achtergrond blijft. De affiches van de grote sociaal-democratische organisaties (de SDAP en de vakbonden van het NVV) worden wat neutraler. Ze willen geen weerstand oproepen, en houden zich een beetje op de vlakte. Anti-fascistische uitingen worden soms verboden, wegens 'belediging van een bevriend staatshoofd'.

Nieuwe vormen, stijlen of technieken komen na de fotomontage niet meer naar voren. Vooruitstrevende kunstenaars gaan zich minder met politieke affiches bezighouden. Ze geloven niet meer dat zulk werk veel invloed heeft. Affiches beginnen een onderdeel te worden van grote professionele campagnes, die door vakmensen worden gecoördineerd. De directe, emotionele betrokkenheid van de affiche-ontwerper raakt op de achtergrond.

 

1. Dolly Rüdeman, Eenzijdige ontwapening is redeloos, 1930
2. P.A.H. Hofman, Voor nationale eenheid, 1933
3. Albert Funke Küpper, Ontwapening. Bescherm uw kind, 1933
4. S.L. Schwarz, Kunstavond voor het Hoofdfonds 1933, 1933
5. Joep Nicolas, Storm op til, stut uw huis, 1933
6. Arjen Galema, Laat uw jongen niet opgroeien voor het stempellokaal, 1935
7. Ontwerper onbekend, De vrouw die nadenkt stemt óók NSB, 1935
8. W, Fascisme, 1936
9. Aart van Dobbenburgh, De drinker, 1936
10. Harm Visser, Plan van de arbeid, 1936
11. Jos van Woerkom, Arbeid voor ons volk, 1937
12. Franz Meyer, Hitlers werk, Hitlers woord, ca. 1938
13. Segal, Vrouwen Vredesgang, 1940

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top