IISG

Steun! Stem! Staak!

De jaren twintig

De arbeidersbeweging is gegroepeerd rond politieke partijen en vakbonden. Elke 'zuil' (socialisten, liberalen, katholieken, protestanten) heeft een eigen netwerk van organisaties, tot en met zangverenigingen en drukkerijen. De partijen en bonden groeien en krijgen meer invloed. Ze beconcurreren elkaar enorm en voeren felle propaganda. Affiches spelen daar een belangrijke rol in. Men denkt dat het publiek met sterke leuzen en emotionele beelden overtuigd kan worden. Bij het aanplakken geldt: hoe meer hoe beter. In verkiezingstijd zijn vooral de grote steden met affiches volgehangen. De ontwerpers maken affiches voor de stroming waar ze zelf deel van uitmaken: een katholiek werkt niet voor de liberalen, een sociaal-democraat niet voor de communisten.

De affiches zijn meestal steendrukken, in meerdere kleuren, soms hout- of linoleumsneden. De kwaliteit van het drukwerk en de ontwerpen ligt hoog. Vooral de sociaal-democraten ontwikkelen een eigen stijl, met grote, statige figuren en een decoratieve vlakverdeling. Vaak doen hun affiches aan Art Déco en de Amsterdamse School denken. Bij de revolutionaire socialisten en communisten is meer invloed van het Expressionisme en andere moderne stromingen terug te vinden. Maar hun organisaties zijn kleiner, hebben minder geld en kunnen niet zo vaak affiches laten maken.

 

1. Matthieu Wiegman, Brengt zon in het leven der tuberculeuzen, 1920-1939
2. D. Hart, Het Poolse volk in pogrom-waanzin, 1920
3. J.J. Voskuil, Arbeiders leest De Tribune, 1920-1929
4. Wagemaker, Nationale ontwapening, ca. 1922
5. Frans Tullingh, Stemt onze lijst, 1922
6. Gabriëlse, Helpt hongerend Rusland, ca. 1922
7. Joan Collette, Stemt de katholieke lijst, 1922
8. Willem Papenhuyzen, Onze vloot, 1923
9. Peter Alma, Tegen jeugduitbuiting, 1924
10. Willem Papenhuyzen, De IJmuider vissers staken, 1924
11. Wim Wijnman, Verzacht de ellende, koopt loten, ca. 1925
12. J. Duiker, Zonnestraaldag, 1926
13. Chris Lebeau, Openbare arbeidsbemiddeling, 1928

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top