IISG

Steun! Stem! Staak!

Verkiezingen

Verkiezingsaffiches zijn een taaie traditie. Sinds de invoering van het algemeen kiesrecht worden ze gemaakt, om standpunten te verspreiden en vooral ook om de naam van de partij en het lijstnummer er in te hameren. Dat heeft in het begin een duidelijke functie: lijstnummers worden door loting toegewezen en staan niet op het stembiljet. Maar nog lang nadat dat is veranderd worden de affiches massaal aangeplakt. Ze worden steeds saaier. Propaganda via televisie en kranten is veel belangrijker geworden. Met alleen een kleur, een lettertype en soms een vignet proberen de affiches enigszins een beeld te geven van de politieke kleur van de partij. Telkens gaan stemmen op om ermee op te houden, maar geen partij durft dat als eerste te doen.

Verkiezingen zijn ook de gelegenheid voor kleine of éénmanspartijtjes om zich met affiches te presenteren. Soms zijn de partijen niet serieus bedoeld, of nemen ze niet eens aan de verkiezingen deel. Toch hebben ze soms succes dat alle deskundigen verbijstert. De Boerenpartij van Koekoek haalt in 1967 met een volslagen amateuristische campagne zeven zetels. En bij de verkiezingen van 1981 is het meest verspreide affiche dat van de Tegenpartij, een grap van de televisiemakers Van Kooten en De Bie.

 

1. Ontwerper onbekend, Alleen het eerste hokje in lijst 1 …, 1919
2. Jo Franken, Lijst 2 de beste keus!, 1948
3. Ontwerper onbekend, Protestants-Christelijk 4 Roosjen, ca. 1953
4. Ontwerper onbekend, Koekoek Boeren-Partij, 1967
5. Ontwerper onbekend, Voor de vrede, 1967
6. Ontwerper onbekend, Stemt no. 1 Lijst 20, 1967
7. Ontwerper onbekend, Eindelijk. Vrije Seks Partij, 1970
8. Ontwerper onbekend, D' 66 lijst 6, 1971
9. Ontwerper onbekend, VVD 3, 1971
10. Ontwerper onbekend, CPN 5, 1977
11. Ontwerper onbekend, Een sterk Nederland in een sterk Europa, 1977
12. Ontwerper onbekend, Geen gezeik iedereen rijk, 1981

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top