VORIGE | VOLGENDE |  TERUG NAAR TEKST © IISG | NEHA 
Nederlands schip
Oranda fune no zu
1859
Kunstenaar: Yoshitora
Uitgever: Shimaya, Yokohama
36.5 x 25.5 cm.
(Inv.nr.: NEHA SC 477 nr. 31. Dia: BG K9/450)
Linksboven het portret van een Hollander, rechtsboven een bewonderende tekst over de scheepsbouw en navigatiekunst van de Hollanders.
Toon grote afbeelding
(190 Kb)


Tekst:
(van rechts naar links)
Vroeger al waren de Hollanders zeer bedreven in de scheepvaartkunde, en trokken Hollandse schepen door de gehele wereld.
De Hollanders hebben veel inzicht in het vervaardigen van schepen om daarmede op buitenlandse markten grote winsten te gaan behalen.
Zij zoeken goede materialen uit en gaan te werk als bij het opstapelen van een stenen muur; zij slaan ijzeren spijkers en stoppen spleten dicht met pek en hennep; het zijn imponerende zaken.
In de 4de maand zetten zij zeil vanuit hun land (vanuit IndonesiŽ, de reis vanuit Nederland duurde veel langer) en in de 6de maand komen zij hier aan.
Wanneer (het schip) in Nagasaki (is aangekomen) en men de naast elkaar geplaatste kanonnen afvuurt, ontstaan er rookwolken, zodat het schip onzichtbaar wordt. Wanneer de rook is opgetrokken dan blijken de zeilen, die zoŽven nog in grote getale aanwezig waren, plotseling te zijn opgerold.
Ook bij de afvaart schiet men kanonnen af, en nog voor de rook is vervlogen heeft men reeds plotseling een aantal zeilen gehesen, en doet zo de mensen versteld staan.
Hun manoevreren is voorwaar wonderbaarlijk snel en mysterieus.