IISG

Else Gootjes (Arnhem 1981)

De camera van meneer Ko

Else Gootjes'Toen ik in 2006 in Shanghai was beweerden de ouders van een Chinese vriendin dat ik sprekend op iemand uit hun hometown in West-China leek en bleven ze mij "dat meisje uit onze hometown" noemen... Dus misschien weten zij iets wat ik niet weet, maar ondanks mijn grote belangstelling voor Chinezen heb ik geen Chinese roots.

Mijn interesse in de migratiegeschiedenis van Chinezen in Nederland is ontstaan toen ik tijdens mijn studie culturele antropologie in Nijmegen een klein onderzoek deed naar een Chinese kerkgemeenschap in Arnhem. In 2005 begon ik met een project in het Gelders Archief over lokale migratiegeschiedenis, met daarin veel aandacht voor de geschiedenis van Arnhemse Chinezen. Zij zijn één van de oudste niet-Westerse migranten die zich vanaf de jaren dertig in deze stad vestigden.

Naast het onderzoek voor het Gelders Archief leek het mij ook interessant om verhalen van Chinezen uit andere delen van Nederland te horen en te zien. Bovendien woonden en werkten veel Arnhemse Chinezen voordat zij zich in Arnhem vestigden, in Rotterdam, Amsterdam of Den Haag. Ik hoopte ook de foto's die uit deze steden in de fotoalbums te vinden waren, een zichtbare plek in een archief te kunnen geven. Het spoorzoekersproject bood mij deze kans. Er zijn inmiddels mooie foto's verzameld die een verfrissend en nieuw beeld geven van het leven van Chinezen in Nederland. Het geeft erkenning en herkenning. Voor latere generaties is het interessant om te zien hoe hun ouders of grootouders leefden, woonden en werkten.

Ik vind het altijd interessant om bij iemand op bezoek te gaan en te zien welke verhalen en foto's er naar boven komen. Meneer Ko kocht zijn eerste camera eind jaren veertig en maakte vele schitterende, persoonlijke foto's van zijn leven in Den Haag, Rotterdam, Schiedam en Arnhem. De camera heeft hij steeds boven op zolder bewaard. De kinderen van Chen Chao vertelde dat hun vader eigenlijk niet zo van foto's hield, maar dat "mama Chao" gelukkig veel foto's maakte. Zij zijn blij deze herinneringen nu te kunnen delen.'

Else Gootjes studeerde culturele antropologie aan de Rijksuniversiteit Nijmegen en werkt nu als projectleider migrantenerfgoed in het Gelders Archief. In een deelonderzoek verzamelt ze (historische) verhalen, foto's en documentatie van Chinese Arnhemmers.

De keuze van Else
Op kamers

Op kamers

Rondvlucht

Rondvlucht

Vrolikstraat

Vrolikstraat

Huwelijksceremonie

Huwelijksceremonie

top