IISG

Robert Jasper Grootveld

Inleiding

"Dat de twintigste eeuw niet in zijn geheel ongemerkt aan dit land voorbij is gegaan, is eigenlijk maar te danken aan één persoon. Eén man die dit land een totaal ander aanzien heeft gegeven, die alle verhoudingen door elkaar heeft geschud. En geheel in de lijn van zijn genialiteit is hij ook in de vergetelheid geraakt." (Freek de Jonge)

Die unieke persoon is Robert Jasper Grootveld (19 juli 1932 26 februari 2009), icoon van de jaren '60, inspirator van de provobeweging, anti-rook-activist en bedenker van het Witte Fietsenplan. Met zijn happenings en speelse publiciteitsstunts bracht Grootveld actie op straat, hij stond in 1971 aan de wieg van wietplantages en de coffeeshopcultuur die Amsterdam zo populair zou maken onder jongeren. Grootveld is ook de schepper van de drijvende tuinen in de Amsterdamse binnenwateren. Zijn groene vlottenvloot is in 2007 afgemeerd aan de Zeeburgerkade voor het IISG, dat ook het archief van Grootveld beheert.

In februari 2009 is het boek verschenen dat Robert Jasper Grootveld aan de vergetelheid ontrukt: Magiër van een Nieuwe Tijd, een biografie van de hand van Eric Duivenvoorden. Nog dezelfde maand overlijdt hij op op zesenzeventigjarige leeftijd.

Meer over Robert Jasper Grootveld:
+ een levensbeschrijving van de hand van biograaf Eric Duivenvoorden
+ selectie van interviews in kranten en andere media, deze zijn in hun geheel of in grote delen na te lezen, te beluisteren of te zien op deze website
+ inhoudsopgave van Magiër van een nieuwe tijd, met meer artikelen en film- en geluidsfragmenten
+ het tijdschrift Rabarber (.pdf, 5 Mb), met daarin opgenomen De sadist. pornografise novelle van G.K. vh Reve (.pdf, 596 Kb)
+ beschrijvingen van archief Grootveld, archief Provo, archief Nicolaas Kroese op het IISG
+ de webpresentaties Provo provoceert en Happening op het IISG
+ de film Jasper en het vlotje (1955) 1'27" - wmv-file
+ alle foto's en ander beeldmateriaal met betrekking tot Robert Jasper Grootveld in de collecties van het IISG

Zie ook
- robertjaspergrootveld.nl/
- imaginarymuseum.org/grootveld/

top