IISG

Zusters uit Suriname

Afscheid van Suriname in 's Lands Hospitaal In deze tentoonstelling vindt u foto's die zijn verzameld uit de privé-albums van Surinaamse vrouwen die hebben meegewerkt aan het project Zusters uit Suriname.
De foto's laten zien hoe de vrouwen aan het eind van de jaren vijftig hun geboorteland verlieten om in Nederland een opleiding tot verpleegster te volgen. We zien hen aan het werk in ziekenhuizen, maar volgen hen ook in hun vrije tijd. Dat waren de momenten dat ze vooral elkaars gezelschap opzochten. Ze gingen samen uit en kookten Surinaamse gerechten, omdat ze met moeite konden wennen aan de andere eetcultuur. Na het behalen van hun diploma bleven de meeste in Nederland. Ze waren teveel in hun nieuwe omgeving geworteld geraakt om terug te keren.

Literatuur:
Annemarie Cottaar, Zusters uit Suriname. Naoorlogse belevenissen in de Nederlandse verpleging, Amsterdam (Meulenhoff) 2003.

De gelijknamige tentoonstelling opende op 8 april 2005 in het Surinaams Museum in Paramaribo en was daar tot eind 2006 te zien. Eerder stond de expositie in het Museum Verpleging en Verzorging in Zetten (28 november 2003 tot 1 november 2004) en in het Museon in Den Haag (25 november 2004 tot 20 februari 2005).

Op de website van de VPRO-radio zijn twee afleveringen (25 januari en 1 februari 2004) te horen van de Spoor Terug Serie Zusters uit Suriname door Annelies van der Goot en Hennah Draaibaar.

Wilt u reageren:

top