IISG

De afficheverzameling van het IISG

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam verzamelt al sinds de oprichting in 1935 affiches. Nu worden er zo'n 118.000 bewaard, uitgegeven door politieke partijen, vakbonden, actiegroepen en comités op allerlei gebieden. Het is de grootste collectie van Nederland. Er zijn onder andere prachtige verzamelingen affiches uit de Sovjet-Unie, uit Duitsland van vóór 1933, van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1938), uit China, van de studentenbeweging in Parijs van Mei 1968 en uiteraard uit Nederland (in totaal bijna 30.000 stuks).

De affiches zijn beschikbaar voor onderzoek, tentoonstellingen en als illustratiemateriaal. Alle affiches zijn toegankelijk via de IISG catalogus.

De meeste affiches komen op het IISG terecht als geschenk van organisaties en personen die hun archieven op het instituut onderbrengen. Maar er wordt ook actief verzameld, geruild met andere instellingen en verzamelaars, en af en toe zelfs aangekocht.

Zie voor meer informatie over de affichecollectie The Poster Collection. An additional guide. U kunt ook contact opnemen met Huub Sanders, email: .

top