IISG

Steun! Stem! Staak!

De Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal. De felle oorlogs-affiches, die in landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland op elke straathoek zijn aangeplakt, ontbreken hier totaal. De overheid voert nog nauwelijks propagandacampagnes. Wel zijn er particuliere organisaties die voorlichting geven over gezondheid, zoals de Kruisverenigingen, of de door de oorlog ontstane werkloosheid bestrijden, zoals het Steuncomité 1914.

Vredesgroepen zoals de Nederlandse Anti-oorlog Raad proberen internationale contacten op te bouwen om het einde van de oorlog dichterbij te brengen. Vlak na het einde van de oorlog roept de sociaal-democraat Troelstra op tot revolutie. Daar zijn geen affiches voor gemaakt, wel voor de vrijwillige hulpkorpsen en burgerwachten die overal ontstaan om de socialisten in de gaten te houden.

 

1. Cornelis Rol, Nationale tentoonstelling, 1915
2. Huib Luns, Bestrijdt het vliegengevaar, 1915
3. Willy Sluiter, Landbouwers! Levert koren, ca. 1917
4. Ties Luyt, Nederlandse Anti-oorlog Raad, 1918
5. M. Thomassen, Steunt het wettig gezag, 1918

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top