Censuur! Persmuseum IISG

1945-2000: Massamedia en censuur II
Pamflet (Provokatie nr.13), 1966
Pamflet (Provokatie nr.13), 1966
1966
Provokatie is een pamflettenreeks van Provo. In nummer 13 wordt opgeroepen tot een demonstratie die door burgemeester van Hall wordt verboden. Hans Tuynman, Provo en initiatiefnemer van de demonstratie, wordt hiervoor gearresteerd vanwege het verspreiden van een opruiend geschrift. Zijn lot is een veroordeling tot drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van 25 dagen voorarrest.
Tuynman zit van 30 maart tot 21 juni 1966 in het Amsterdamse Huis van Bewaring. Terwijl hij in hechtenis aan zijn boek over Provo schrijft, scanderen buiten sympathisanten "Hans Tuynman Vrij!" Het boek, getiteld Full-time Provo, wordt kort na zijn bevrijding uitgegeven door de Bezige Bij. In 1967 verschijnt er een Duitse vertaling van: Ich bin ein Provo. Das permanente Happening.
Het vonnis wekt ook buiten Provo veel verontwaardiging. Vooral ook omdat in dezelfde periode een paar studenten van de rechtse studentenvereniging 'Tres Faciunt Collegium' (Tres) tot lichte voorwaardelijke straffen veroordeeld worden. Zij staan dan ook niet terecht voor het uitdelen van een oproep tot een verboden demonstratie tegen politiegeweld, maar voor een kennelijk minder ernstig vergrijp. Ze hebben tijdens een afschuwelijk ontgroeningsritueel, de zgn. 'roetkapaffaire', een medestudent om het leven gebracht.
Lees meer over de roetkapaffaire
Signatuur: IISG
Archief Provo
top