IISG

Linda Y.W. Butt

Een logisch vervolg

Linda Y.W. Butt 'Mijn afstudeeronderzoek voor de studie Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ging over het Europese asiel- en migratiebeleid. Hierdoor raakte ik ook geïnteresseerd in het Nederlandse beleid ten opzichte van migratie. Op den duur ging ik mij ook op Chinese migranten richten. Hoewel ik me tot dan toe weinig had beziggehouden met mijn eigen culturele achtergrond, die Cantonees (Hong Kong) is, merkte ik dat mijn belangstelling groeide. Daarom nam ik in 2004 deel aan een postdoctorale conferentie over globalisering en Chinese migratie van de International Society for the Study of Chinese Overseas (ISSCO).

Meedoen aan het project culturele spoorzoekers is voor mij een logisch vervolg geweest. Door gericht foto's te verzamelen van Chinese migranten die vóór 1980 naar Nederland kwamen, hoop ik dat hun (beeld)verhalen voor toekomstige generaties bewaard zullen blijven. De oudere generaties sterven langzaam uit, maar met de foto's wordt hun geschiedenis levend gehouden. Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen, omdat ik het belangrijk vind om in kaart te brengen hoe het leven van Chinezen in Nederland is geweest en hoe zij een onderdeel van de multiculturele samenleving in Nederland zijn geworden. Tot op heden is dat vaak onderbelicht gebleven.

Het werken aan dit project heeft me er ook van bewust gemaakt dat Chinezen geen homogene migrantengroep in Nederland vormen. Zij zijn in verschillende perioden hiernaar toe gekomen en uit verschillende landen. Ook het dialect dat zij spreken verschilt per persoon. Het is iets dat ik onbewust al wist, maar tijdens het afnemen van de interviews is het me nog duidelijker geworden.'

Linda Y.W. Butt studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden met als specialisatie Internationaal en Vergelijkend Bestuur.

De keuze van Linda
Speeltuin

Speeltuin

Zeedijk

Zeedijk

Restaurant China Garden

Restaurant China Garden

Volendam

Volendam

top