IISG

Sao-Ying Lai (Den Haag 1983)

Niet alleen maar werken

Sao-Ying Lai 'Ik ben geboren in Den Haag, maar opgegroeid in Noordwijkerhout, waar mijn ouders een restaurant hebben. Voor de restaurants of voor boodschappen kwam ik wel eens in de Chinese buurt in Den Haag, maar feitelijk wist ik weinig van de cultuur van mijn ouders. Ik heb ook niet op de Chinese school gezeten. Mijn moeder kwam op een dag met een artikel uit de Chinese krant, waarin stond dat het IOC deelnemers zocht voor het spoorzoekersproject. Dat leek mij een goede manier om meer te weten te komen over mijn Chinese achtergrond.

Mijn vader komt uit China (Po On) en is in 1972 om sociaal-economische redenen naar Nederland gekomen. Mijn moeder, die in Hong Kong is geboren, kwam hier in 1977 voor vakantie en ontmoette toen mijn vader. Over mijn roots wist ik heel weinig. Door het spoorzoekersproject raakte ik met mijn familie in gesprek en kreeg ik verhalen te horen die ik anders waarschijnlijk nooit te weten was gekomen.

Zo kwam ik erachter hoe mijn ouders naar Nederland zijn gekomen, en hoe zij elkaar hebben ontmoet. Dat vond ik bijzonder, omdat er thuis nooit over werd gesproken. Mijn vader reisde op een toeristenvisum naar Nederland, terwijl hij natuurlijk kwam om geld te verdienen. Als zogenaamde toerist had hij een net pak aangetrokken. Daar zijn mooie foto's van. Het contact met het thuisfront onderhield hij met behulp van brieven of het inspreken van cassettebandjes. De Nederlandse banken hadden voor hun Chinese klanten speciale formulieren in het Chinees. Daar konden ze geld mee naar huis sturen.

Een tante vertelde over haar status als dochter van een restauranteigenaar in Nederland. In Hong Kong had zij haar nieuwe positie geïdealiseerd en speciaal voor deze gelegenheid mooie kleding aangeschaft. Maar eenmaal uit het vliegtuig gestapt, werd zij uit de droom geholpen: zij moest meteen aan de slag in haar vaders restaurant. Toch gingen de verhalen niet alleen over het zware werk in de eethuizen. Er waren ook sociale activiteiten zoals de Chinese filmavonden in Den Haag, de uitstapjes naar de Keukenhof en Madurodam of het bowlen in Scheveningen.'

Sao Ying Lai deed HBO-verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. Begin 2008 vertrok zij naar Nepal om een aantal maanden als vrijwilliger te werken in het Shusma Koirala Memorial Hospital in Sankhu. In september 2008 gaat zij aan de Universiteit van Amsterdam een master Medische Antropologie doen.

De keuze van Sao-Ying
Amsterdam

Amsterdam

Schiettent

Schiettent

Nieuwjaar

Nieuwjaar

Trouwjurk

Trouwjurk

top