IISG

Kai Yin Or (Maastricht 1983)

Chinezen zichtbaar maken

Kai Yin Or 'Tijdens mijn bachelorstudie kreeg ik in Amerika voor het eerst te maken met vakken over migratie en integratie. Terug in Nederland ging ik de master "Migrations and Ethnic Studies" volgen. Ik was voornamelijk geïnteresseerd in hoe jongeren omgaan met hun dubbele identiteit en daarom heb ik mijn scriptie geschreven over de etnische identificatie van Aziatische jongeren in Nederland.

Hoewel ik van Chinese afkomst ben, kreeg ik regelmatig van mijn (autochtone) vrienden te horen dat ik "gewoon Nederlands" was. Chinezen worden vaak niet gezien/beschouwd als een aparte groep. Men zegt ook dat de Chinese gemeenschap erg gesloten is. Mede hierdoor is er weinig te vinden over de Chinese minderheid in de media en al evenmin in studies. Daarom was ik blij verrast toen ik voor het eerst hoorde van het spoorzoekersproject. Ik wilde heel graag meedoen en zo een steentje bijdragen aan het zichtbaar maken van de Chinezen in Nederland.

Tijdens dit project heb ik foto's verzameld van de oudere generatie Chinezen in Limburg, de provincie waar ik ben opgegroeid. Mijn Cantonees-Chinese ouders komen uit Hong Kong. Natuurlijk wist ik al het een en ander over hun leven in Nederland, maar met de foto's erbij kreeg ik toch verhalen te horen die ik nooit eerder had gehoord. Zo zag ik verschillende foto's van de achteringang van het restaurant. Daar brachten ze hun pauzes door, omdat ze niet bij de voor/hoofdingang mochten staan. Ook heb ik een familie geïnterviewd die naar eigen zeggen het eerste Chinees restaurant in Maastricht opende. Ze hadden nog foto's en mooie documenten van het restaurant bewaard. Het geeft aan dat ze erg trots zijn op hun restaurant.

Door de verhalen die ik te horen kreeg, besef ik hoe moeilijk het voor de eerste generatie is geweest toen ze hier net kwamen. Verhalen over heimwee, weinig faciliteiten en eenzaamheid hebben me doen realiseren hoeveel moeite het kostte om een leven in Nederland op te bouwen. Ik heb daardoor veel meer bewondering en respect gekregen voor alles wat de Chinese ouderen hebben bereikt.'

Kai Yin Or deed haar bachelor Social Sciences aan het University College Maastricht en haar master Migrations and Ethnic Studies aan de International School van de Universiteit van Amsterdam. Ze is geboren in Maastricht en woont nu in Den Haag.

De keuze van Kai Yin
Restaurant La Chine

Restaurant La Chine

Vrienden

Vrienden

Op de foto

Op de foto

Sinterklaas

Sinterklaas

top