IISG

Jimmy Tai (Amsterdam 1976)

Een opmerkelijke geschiedenis

Jimmy Tai 'Mijn ouders waren Hakka-Chinezen uit de omgeving van Hong Kong. Zij kwamen via Suriname in de jaren zeventig naar Nederland. De Hakka-Chinezen komen uit het zuiden van China. Mijn vader was goudsmid en mijn moeder huisvrouw.

Na het overlijden van mijn ouders heb ik gemerkt hoe ik de Chinese cultuur in mijn leven mis. Dat was anders toen mijn ouders nog leefden. In die tijd was die invloed nog vanzelfsprekend. Ik heb nog wel contact met mijn broers en zussen, maar wij zijn allemaal in Nederland opgegroeid en voelen ons ook grotendeels Nederlander.

Ik werk als vrijwilliger bij de Chinese Radio & TV (CRTV) in Amsterdam en maak hiervoor enkele radioprogramma's en een televisieprogramma. Het spoorzoekersproject kwam op mijn pad doordat Ellen Gal van het Inspraak Orgaan Chinezen (IOC) in onze radio-uitzending te gast was om het project onder de aandacht van Chinese jongeren te brengen. Ik besloot mee te doen, omdat ik geïnteresseerd ben in de komst van de eerste Chinezen naar Nederland.

De Chinezen hebben een opmerkelijke geschiedenis in Nederland, maar omdat de meesten van hen zich grotendeels afzijdig houden, komen hun verhalen zelden naar voren. Ik hoopte daarom via het spoorzoekersproject meer over hun achtergronden te weten te komen. Het afgelopen jaar heb ik enkele mooie verhalen gezien en gehoord.
Ik heb onder meer foto's verzameld van een tante van mij. Normaal gesproken heb ik niet zoveel contact met haar, maar het was erg leuk om haar op te zoeken en van haar te horen hoe mijn familie naar Nederland was gekomen.'

Jimmy Tai studeerde Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij werkt als regieassistent bij de Nederlandse film en tv en maakt in zijn vrije tijd programma's voor de Chinese Radio & TV. Hij woont in Zaandam.

De keuze van Jimmy
Patatje halen

Patatje halen

Oma's flat

Oma's flat

Feestmaaltijd

Feestmaaltijd

Toko

Toko

top