IISG

Gezina Oorthuys (Amsterdam 1976)

Gedeeld verleden

Gezina Oorthuys 'Mijn ouders komen uit Amsterdam, waar mijn hele familie nog steeds woont. We hebben geen migratieverleden en aan mijn naam kan je zien dat ik geen Chinese achtergrond heb.

Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd met als specialisatie Moderne Aziatische Geschiedenis. Voor mijn afstudeerscriptie deed ik in China onderzoek gedaan naar privé-foto's in Kunming (provincie hoofdstad van Yunnan). Foto's die mensen voor zichzelf en hun omgeving maken, geven niet alleen een beeld van hun leven, maar laten ook zien hoe mensen zich willen presenteren. Dat maakt ze zo bijzonder.

Sommige manieren van fotograferen worden beïnvloed door de tijd waarin ze worden gemaakt, andere door sociale codes van een cultuur. Bij mijn onderzoek in China ben ik haast geen ongeposeerde foto's tegen gekomen. De onderwerpen kwamen overeen met onderwerpen die we ook in Nederlandse albums tegenkomen: foto's van familie, vakanties en belangrijke momenten (huwelijk, afstuderen). Een belangrijk fotomoment bij de Chinese migranten zijn de jaarlijkse etentjes, waarbij familie, vrienden en collega's uit de zelfde streek in China bij elkaar kwamen. Dit soort foto's heb ik ook in Kunming gezien.

Bij het maken van een fototentoonstelling over Chinese emigranten in Amsterdam viel mij op dat er in de Nederlandse archieven weinig foto's te vinden zijn van Chinese-Nederlanders. Daarom wilde ik graag meedoen met het spoorzoekersproject. Ik heb de zoon van restauranthouder Ling Ming Fau geïnterviewd. Zijn paspoorten zijn bewaard gebleven. Door de verschillende stempels kon ik achterhalen dat hij al in veel landen was geweest voordat hij zich in Nederland vestigde. Ook had hij het persoonsbewijs uit de Tweede Wereldoorlog bewaard. Voor mij was dit heel speciaal. Ineens besefte ik namelijk dat we een gedeeld verleden hebben, ondanks onze verschillende achtergronden.'

Gezina Oorthuys studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam met de specialisatie Moderne Aziatische Geschiedenis en woont in Amsterdam. Ze is nu studieadviseur Culturele Antropologie aan de UvA, daarnaast doet zij een minor museumstudies.

De keuze van Gezina
Chinees paspoort

Chinees paspoort

Persoonsbewijs

Persoonsbewijs

Familieportret

Familieportret

Nationalisten

Nationalisten

top