IISG

Ellen Gal (Venray 1979)

Peranakan Chinezen

Ellen Gal 'Als dochter van een Nederlandse vader en Indonesisch-Chinese moeder, geboren en getogen in Nederland, was ik altijd nieuwsgierig naar de herkomst van mijn moeder. Ik ben een aantal keren in Indonesië geweest, waar nog veel familie van mij woont, maar slechts één keer in Beijing (China) voor mijn studiestage. Als ik in Indonesië ben merk ik duidelijk dat mijn familie een Chinese achtergrond heeft, maar als ik ze vraag naar de migratie van hun voorouders uit China, weten ze daar weinig over te vertellen. Mijn motivatie om mee te doen aan dit project was dan ook om meer te weten te komen over de Peranakan Chinezen die van Indonesië naar Nederland zijn gemigreerd. Om op die manier toch ook een klein beetje meer over mijn eigen cultureel erfgoed te leren.

Mijn vader is geboren te Haps (Noord-Brabant). Mijn moeder is een Peranakan Chinees geboren te Pangkalpinang (Banka), Indonesië. Op het eiland Banka wonen veel Chinezen die vroeger in de tinmijnen hebben gewerkt. Mijn moeder weet niet precies hoe de migratie van haar familie is verlopen, van China naar Indonesië. Ze weet alleen dat haar vader Hakka Chinees is. Haar moeder is overigens ook Peranakan Chinees. Mijn moeder is in 1977 naar Nederland gekomen.

Door dit project heb ik de mogelijkheid gekregen om naar de boeiende verhalen van (Peranakan) Chinezen te luisteren en een kijkje in hun privé-leven te nemen, door het bekijken van hun familiefoto's. Ik heb mij vaak vereerd gevoeld dat zij mij voldoende vertrouwden om hun persoonlijke verhalen te delen en hun vaak enig overgebleven fotomateriaal meegaven om te scannen voor het Historisch Beeldarchief Migranten. Door mijn interviews heb ik in ieder geval een betere kijk gekregen op de geschiedenis en leefwijze van Peranakan Chinezen in Nederland. Nog veel leuker vond ik dat deze geschiedenis voor mij ook echt tot leven is gekomen. Ik ben daarom blij dat ik aan dit project heb mogen meewerken.'

Ellen Gal studeerde af op Oriëntaalse Talen en Communicatie te Maastricht met als hoofdtaal Mandarijn Chinees. Zij is werkzaam als beleidsmedewerker bij het Inspraakorgaan Chinezen (IOC).

De keuze van Ellen
Promotie

Promotie

Restaurant Ling Nam

Restaurant Ling Nam

Trambestuurder

Trambestuurder

Onderzoek

Onderzoek

top